Aud din ce in ce mai des expresia ca “judecatorii sunt corupti” sau ca “in Romania pierzi cu dreptatea in mana.” Raspunsul, pe scurt, ar fi ca NU, iar argumentele le voi enumara mai jos.
Sunt o persoana optimista si pasionata de partea de litigii. In acelasi timp, din experienta mea, de peste 13 ani de instanta, as vrea sa punctez un aspect foarte important: in instanta principiul edificator este “idem est non esse et non probari”, respectiv, din punct de vedere juridic, ceea ce nu se probeaza este identic cu ceea ce nu exista.
Mai intai, trebuie sa intelegem cat mai bine cum functioneaza sistemul procedural si sa incercam sa nu alegem varianta cea mai simpla, aceea de a blama instanta, pentru un avocat superficial, care administreaza prost dosarul, pentru un incident procedural care schimba diametral solutia sau aspecte de fapt care ne dau dreptate, dar nu sunt antamate in dosar sau sunt ascunse avocatului.
Vad din ce in ce mai des dosare in care probatoriile si apararile sunt inexistente, speta este tratata superficial si evident, solutia instantei este pe masura. Mai mult, vad postari anonime unde se solicita sfaturi juridice, desi partea respectiva are avocat, insa avocatul nu i-a explicat nimic privind speta, strategia de aparare si alte aspecte ce tin de dosar.
Pe intelesul tuturor, in instanta, mai intai se analizeaza aspectele de procedura – introducerea actiunii corect si la timp. Abia in etapa doi se verifica situatia de fapt, dar raportat la argumentele invocate de avocat si mai ales la probele ce sustin acele argumente. Daca nu exista probe, argumentele apar ca o forma fara fond.
Ori, este dramatic sa ai dreptate si sa nu ai o proba depusa la dosar, in favoarea ta. Intreaga strategie de aparare are la baza argumente+probe+replici impotriva probelor adversarului. Uneori este o munca titanica, dar succesul de la final merita efortul. Sau alteori trebuie sa cauti acul in carul cu fan, pentru ca partea are dreptate, dar nu are probe in favoarea ei si adversarul, abil, si-a preconstituit dovezi, ce trebuie, evident, demontate.
Sunt situatii cand partea alege avocatul exclusiv pe criteriul ‘cel mai bun pret’ si din pacate, primeste o aparare pe masura… Ce stiu putini clienti, este faptul ca noul cod de procedura civila instituie niste reguli limitative, in ceea ce priveste momentele de depunere a probelor si de invocare a apararilor (mai ales problemele de procedura). Deci un avocat nou, mai bun, poate salva dosarul, doar daca este gasit in timp util. Din acest motiv, exista si expresia ca “te costa mai mult un avocat prost, decat un avocat bun.” Pot spune cu mandrie ca am salvat multe dosare, dar nu a fost deloc usor!
Sfatul meu este sa alegeti de fiecare data un avocat riguros, atent la toate detaliile, mai ales la cele ascunse, care va pot pune in dificultate, la prima vedere. De cele mai multe ori, nu justitia este cea “oarba”; justitia nu vede ceea ce nu a fost depus la dosar si nu stie ce nu exista sau nu este suficient de bine explicat, in dosar. Judecatorul chiar daca vrea, nu poate sa faca aparari in favoarea unei parti. Acesta trebuie sa fie impartial. Judecatorul nu cauta el dreptatea, avocatii o contureaza, probeaza, evidentiaza, prin apararile lor. Asadar, totul tine uneori de experienta, pasiune, dedicare. Judecatorul are un rol activ, limitat. El poate sa solicite lamuriri dar nu poate, decat exceptional, sa ceara probe in favoarea unei parti, pentru ca rolul judecatorului este sa fie impartial. Probele sunt administrate de avocati. Asadar, sunt situatii dese in practica cand o parte care nu are dreptate pe situatia de fapt, castiga pe aspecte de procedura sau pentru ca partea care are dreptate nu a adus suficiente dovezi in favoarea ei. Uneori desi pare nedrept, nu povestea face dosarul, ci probele si apararile care sustin respectiva situatie. Judecatorul chiar daca realizeaza ca, in fapt, o parte are dreptate, se va pronunta si va da castig partii care isi probeaza pretentiile.
Desigur, exista ca in orice profesie si judecatori mai putin pregatiti sau coplesiti de numarul mare de dosare (uneori sunt sedinte chiar si de peste 100 de dosare). Din acest motiv, cu cat speta este mai bine explicata si probele mai clar evidentiate, ati castigat teren inclusiv in fata instantei, care va aprecia cu siguranta, ca ii usurati munca si nu va mai trebui sa caute cu lupa diverse detalii (un dosar poate avea mii de pagini).
In final, va sfatuiesc sa aveti, totusi, incredere in justitie, pentru ca justitia face dreptate mai ales celor care depun toate diligentele si aleg un avocat bun sa le reprezinte interesele!