Ce este poprirea si care sunt pasii pentru anularea popririi?
Poprirea este o forma de executare silita indirecta, care are ca efect principal indisponibilizarea/blocarea conturilor bancare apartinand debitorului poprit, pana la momentul indestularii in tot a creantei (datoriei) apartinand creditorului urmaritor. Poprirea urmareste atat sumele prezente in conturile debitorului, dar si sumele viitoare, care vor face obiectul unei alimentari ulterioare prin orice modalitate posibila – transfer/alimentare la ATM/plata etc.
Dispozitiile legale privind poprirea se pot regasi in Codul de procedura civila – art. 781 si urmatoarele.
Cum se infiinteaza poprirea?
Prima etapa a executarii silite prin poprire o reprezinta formularea propriu-zisa a cererii de executare silita de catre creditor, in conditiile art. 782 din Codul de procedura civila.
In ceea ce priveste maniera de comunicare a popririi, aceasta are o particularitate, in sensul ca se va realiza fara somatie, astfel cum se prevede in cuprinsul art. 783 din Codul de procedura civila. In concret, institutia bancara va primi de la executor o adresa de infiintare a popririi, ce va avea anexat titlul executoriu si incheierea de incuviintare a executarii silite.
Urmare a primirii adresei de infiintare a popririi banca va bloca toate conturile debitorului urmarit si il va notifica pe acesta despre aspectul popririi, in maniera folosita in mod current (sms/email etc.)
Atentie! Este dreptul debitorului sa solicite bancii si sa primeasca o copie de pe actele ce i-au fost transmise bancii, de catre executor. Recomand sa formulati o solicitare in scris, intrucat momentul comunicarii efective a actelor de catre banca poate avea un rol important intr-o eventuala contestatie la executare.
In plus, atrag atentia ca orice discutie cu banca si lamurire a aspectelor ce au atras poprirea conturilor trebuie efectuata cat mai repede (ideal in 24-48 de ore) de la momentul blocarii conturilor. De ce? Pentru ca banca va proceda intai la indisponibilizarea sumei din conturi si abia in termen de 1-5 zile in medie (uneori chiar 10 zile) va efectua transferul propriu-zis catre executor. Astfel, in mod practic, pana nu pleaca banii catre executor se mai poate face legal ceva, daca exista si dovezi (spre exemplu suma poprita se incadreaza in situatiile exceptate de lege – alocatii/ajutoare sociale etc).
Banca are calitatea de tert poprit, asa ca este obligata, conform legii, sa blocheze sumele din conturile debitorului, in caz contrar expunandu-se la o potentiala actiune de validare de poprire si solicitare de aplicare a unei amenzi, pentru tergiversarea executarii silite.
Instiintarea debitorului este deci obligatorie, dar numai dupa ce poprirea a fost deja infiintata, cand, in principiu, nu se mai poate face nimic. In fapt, procedura este una de incunostiintare despre masura dispusa (blocarea conturilor). Legiuitorul a ales aceasta varianta tocmai pentru a se evita diminuarea activului prin sustragerea banilor din conturi, de catre debitorul de rea-credinta.
In adresa de infiintare a popririi se vor arata: numele debitorului poprit, datele de identificare, respectiv numele, prenumele, codul numeric personal, iar pentru debitorii persoane juridice denumirea, sediul, codul de identificare fiscala ori codul unic de inregistrare, daca sunt cunoscute.
Poprirea se infiinteaza asupra tuturor conturilor! Pot fi poprire inclusiv cardurile de credit, conturile aferente unei descoperiri de cont (fie ca exista sau nu identitate intre contul curent si contul de credit/liniei de credit etc). Din pacate, jurisprudenta instantelor confirma posibilitatea popririi inclusiv a sumelor ce apartin unor credite de orice tip (cu exceptia sumelor reprezentand credite nerambursabile, finantari primite de la institutii sau organizatii nationale/internationale pentru derularea unor programe sau proiecte).
In anumite situatii particulare, cand exista un rang prioritar a creantei bancii, ar fi sanse ca un cont de credit sa nu fie efectiv poprit, ci doar blocat pe perioada popririi (in practica nu veti mai avea acces la el, dar banii nu se duc catre executor, veti beneficia de ei la final, dupa epuizarea procedurii de executare silita, intrucat banca actioneaza prudent si indisponibilizeaza sumele si accesul la contul de credit).
Singura maniera de a obtine deblocarea contului (in afara situatiilor de exceptie) este formularea unei contestatii la executare si a unei cereri adiacente de suspendare a executarii silite.
Cum anulez o poprire?
Desfiintarea popririi se va produce fie cand creanta creditorului este indestulata – a fost deci acoperita datoria, fie urmare a unei contestatii la executare, ce a fost admisa.
Incetarea executarii silite si desfiintarea actelor de executare se dispune printr-o incheiere emisa de executorul judecatoresc, din oficiu sau la cererea debitorului/creditorului.
Atentie! Chiar daca poprirea este desfiintata in instanta, sumele deja platite catre creditor raman valabile. Calea de a obtine restituirea lor, urmare a anularii actelor de executare si desfiintarii acestora, este o cerere de intoarcere a executarii silite, prin restabilirea situatiei anterioare (o astfel de solicitare poate face obiectul unui capat de cerere distinct, in cuprinsul contestatiei la executare).
Chiar si daca instanta dispune suspendarea executarii silite trebuie retinut ca, in fapt, toate actele de executare anterioare raman in fiinta pana la finalizarea dosarului avand ca obiect contestatie la executare, in afara de situatia in care prin lege sau decizia instantei se dispune altfel. In ceea ce priveste actele de executare din ziua solutionarii cererii avand ca obiect suspendarea executarii silite, fie ea si provizorie, acestea sunt desfiintate de drept prin efectul admiterii cererii de suspendare si a contestatiei la executare.
Efectele popririi contului bancar si ce sume nu pot fi poprite
Din momentul operarii popririi de catre banca, nu veti mai putea efectua niciun fel de operatiuni pe cont – retrageri de la ATM, din banca, transferuri, plati etc.
Sumele poprite (disponibile in cont cand s-a dispus poprirea) vor fi indisponibilizate (blocate) pentru 1-5 zile de regula, urmand sa fie transferate ulterior catre executorul judecatoresc/bancar/fiscal etc.
Exista si unele exceptii privind sumele ce pot face obiectul popririi.
Astfel, sunt excluse de la posibilitatea popririi sumele reprezentand:
- alocatii, ajutoare de maternitate, ajutoare sociale, diurne, ajutoare de deces, burse de studiu;
- sume avand afectatiune speciala;
- sume reprezentand credite nerambursabile, finantari primate de la institutii sau organizatii nationale/internationale pentru derularea unor programe sau proiecte;
- sumele aferente platii drepturilor salariale pentru o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi.
De asemenea, legea instituie anumite limite de poprire a veniturilor/salariului, respectiv pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii si pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Pentru deblocarea unei sume din categoria celor speciale, exceptate de lege, va trebui sa ii comunicati, in cel mai scurt timp, bancii natura sumei regasite in cont si sa solicitati deblocarea ei, intrucat nu poate fi poprita. In functie de procedura fiecarei banci in parte, mentiunile aferente viramentului respectivei sume, banca va poate solicita sa formulati o cerere de deblocare (in scris, online, la numarul de asistenta al bancii) si sa depuneti un inscris care atesta natura sumei respective (alocatie/ajutor social etc.).
Daca este suficient de clar din descrierea care apare cu ocazia platii, banca va poate ridica, pentru o perioada scurta, poprirea de pe respectiva suma, permitandu-va sa retrageti suma de la ATM, din sucursala/agentie sau sa o transferati. Solutii exista, dar trebuie sa luati legatura cu banca dumneavoastra.
Totodata, retineti ca banca nu are nicio culpa privind poprirea, nu este in regula sa va razbunati pe ofiterul bancar pentru “ghinionul” unei popriri. Ca simplu tert, banca poate fi chiar amendata in caz ca nu da curs unei popriri si nu va risca sa incalce legea, chiar daca ar intelege situatia grea prin care treceti.
Daca exista un impediment de executare silita, vorbiti cat mai repede cu un avocat, pentru a lua toate masurile prevazute de lege, in vederea diminuarii efectelor popririi.
Cum procedezi daca ai o poprire si trebuie sa iti achiti rata la casa/masina?
Fiecare banca are o proprie procedura pentru a preveni neplata ratelor la credite. Fie iti va solicita sa imputernicesti o terta persoana care va plati rata, in numele tau, printr-un cont separat, fie va genera un cont special in care vei depune rata, cu minim 1 zi intarziere, pentru a se activa dreptul de preemtiune (prioritate) la incasare, pentru creante restante ale bancii. Prin urmare, solicita bancii tale mai multe detalii, privind procedura interna, in caz de poprire.
Poprirea indemnizatiei de crestere copil in lumina Deciziei recente a CCR din anul 2021
Prin Decizia nr. 232 din 7 aprilie 2021 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 20 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, Curtea Constitutionala a Romaniei a luat o decizie fara precedent, cu impact semnificativ pentru parintii aflati in concediu de crestere copil, respectiv, a decis ca:
- prevederile art. 20 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, cu referire la indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, sunt neconstitutionale, intrucat indemnizatia lunara pentru cresterea copilului trebuie sa poata fi urmarita si supusa executarii silite, in limitele prevazute de cadrul legal in materie, respectiv Codul civil si Codul de procedura civila.
Curtea a retinut ca exista, pe de o parte, dreptul legal al parintelui, si nu al copilului, la indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, astfel ca suma nu ar trebui sa fie din categoria celor exceptate de lege, in materia popririi.
Totodata, CCR a constatat ca interdictia absoluta a urmaririi silite a indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor nu este justificata in mod obiectiv si rezonabil, intrucat aceasta nu este un drept al copilului, ci al parintelui. Prin urmare, a retinut Curtea ca indemnizatia lunara pentru CIC trebuie sa poata fi urmarita si supusa executarii silite, deoarece, in lumina principiului legalitatii si a principiului bunei-credinte, subiectii de drept trebuie sa aiba o conduita conforma cu cele stabilite printr-o hotarare judecatoreasca sau printr-un alt titlu executoriu si sa execute de bunavoie obligatiile care le revin.
In opinia noastra, decizia este criticabila, dar acest aspect va face obiectul unui articol distinct, fiind un subiect amplu.
Decizia CCR este definitiva si obligatorie, fiind aplicabila, in prezent, executarilor silite.
Contestatia la executare – remediul legal pentru popriri
In final, va sfatuiesc sa luati masuri rapid, sa discutati cu un avocat specializat pe popriri si contestatii la executare, pentru a contesta actele de executare propriu-zise si neregulile/nelegalitatile popririi, daca a fost dispusa abuziv sau daca exista sperante ca poate fi anulata pentru vicii de fond sau de forma. Totodata, un avocat va poate ghida pas cu pas pentru a diminua efectele negative a unei popriri.
De retinut este ca, potrivit art. 715 din Codul de procedura civila, o contestatie la executare se poate formula in maxim 15 zile de cand cel interesat a primit comunicarea instiintarii privind poprirea sau in cazul popririi asupra unor venituri periodice (salarii), cel mai tarziu de la data primei retineri de catre tertul poprit.
Ca ultim sfat, nu uitati ca o decizie buna trebuie luata cu tact si calm, asa ca incercati sa nu deveniti colerici, sa cadeti in capcanele de victima si sa cereti sfaturi vecinilor/rudelor/prietenilor, fara studii juridice sau experienta in astfel de spete, deoarece, de cele mai multe ori, veti rata etapele de contestare.