Criterii de evaluare a riscului de reconsiderare a activitatii

profesii liberale

Dispozițiile Art. 7 din Codul fiscal reglementează cele 2 tipuri de activități: (i) independentă, respectiv (ii) dependentă.

Activitatea dependentă este reprezentată de orice activitate desfășurată de o persoană fizică într-o relație de angajare generatoare de venituri (venituri de natură salarială – derivând din contracte individuale de muncă).

Activitatea independentă este orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre 7 criterii mai jos enumerate:

  • 1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru. ANAF a reconsiderat, în repetate rânduri, activitățile PFA/PFI-urilor ca fiind dependente, respectiv activități de natură salarială, deoarece acestea își desfășurau activitatea în mod exclusiv/preponderent la sediile beneficiarilor și după un program fix, prestabilit; în plus, aveau în principiu un singur client (ex: medici, fotbaliști, farmaciști, IT-iști etc.).
  • 2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți. Este indicat ca între prestatorii și beneficiari să nu existe o relație de exclusivitate, ci ca prestatorii să aibă prerogativa de a realiza activitatea și pentru alți clienți
  • 3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea. În funcție de specificul activității prestate, este indicat sa fie încheiate polițe de asigurare de răspundere profesionale (întâlnite la medici, avocați etc.), asigurări privind bunurile/marfa deținute sau ca riscurile să fie asumate de prestator, în baza dispozițiilor contractului de prestări servicii.
  • 4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară. Criteriul este acoperit atunci cand prestatorii dețin și utilizează, în mod preponderent, baza materială proprie – echipamente, consumabile, echipament de protecție, laptopuri/ calculatoare, imprimante, telefoane mobile, mașină, spațiu pentru activitate etc.
  • 5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității. Acest criteriu este ca regulă îndeplinit de către toți titularii PFA/PFI-urilor, întrucât acestea utilizează, în principiu, propria capacitate intelectuală/fizică.
  • 6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective. Acest criteriu este atins, ca regula, de către profesiile liberale (avocați, medici, contabili, psihologi, consultanți etc.), care au propriile corpuri profesionale (Colegiul Medicilor, Baroul etc.).
  • 7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii. Acest criteriu poate fi atins dacă prestatorii au salariați sau contracte de colaborare cu alte SRL-uri/PFA-uri/PFI-uri.

În concluzie, inspectorii ANAF procedează la recalificarea contractului, respectiv fiscalizarea aferentă a activității dacă NU sunt îndeplinite cumulativ cel puțin 4 din cele 7 criterii mai sus enumerate, motiv pentru care trebuie acordată o atenție sporită conținutului contractului de prestări servicii/colaborare încheiat, respectiv evitarea unor situații de risc (ex.: existența în mod concomitent a unor contracte de muncă/prestări servicii, pentru activități identice/similare).

Articol redactat de

avocat Raluca Ciupitu

avocat Raluca Ciupitu roba

Sursa fotografii: Leonardo.ai

Doresti sa discuti cu un avocat?

Discuta un avocat cu experienta in contencios administrativ si fiscal, completand formularul de mai jos: