SFATURI VALOROASE PENTRU GESTIONAREA CU SUCCES A PROCESULUI DE DIVORȚ SAU A DOSARULUI DE CUSTODIE MINOR
Multe persoane își preconstituie probe, cu mult înainte de un potențial dosar de divorț/custodie minor. Sunt părinți care își fac un țel distructiv din acest tip de ”dovezi” și din păcate, în instanță, probele cântăresc mult mai mult în fața argumentelor simple, neînsoțite de dovezi. Din acest motiv, am gândit câteva sfaturi utile, care vor face diferența, atunci când vei ajunge în instanță:
- Toate mesajele tendențioase primite de la partener trebuie să primească un răspuns. Pasivitatea poate fi uneori calificată, de către instanțe, drept acceptare/achiesare tacită. Deși nu este constructiv să intri in conflicte, nu este deloc benefic să lași anumite mesaje rău-voitoare fără răspuns. Aceste mesaje au, cel mai probabil, rolul de a deveni potențiale probe, în instanță. Conform zicalei Justiția e oarbă, ce nu vei dovedi in instanță, poate fi calificat ca inexistent in fața probelor preconstituite ale partenerului, care vor prima în fața simplelor argumente.
- Sindromul de alienare parentală – îndepărtarea strategică a copilului minor de unul dintre părinți este foarte nociv pentru copil, îl poate distruge, efectiv. NU îl lăsa fără consecințe, încercă cu orice preț să menții legătura cu minorul! Orice atitudine pasivă, de acceptare, nu este in interesul nimănui, iar copilul se va simți abandonat. Se pot face sesizări la protecția copilului, poliție, se pot face apărări în fața instanței. Dacă simți că ești victima sindromului de alienare parentală, ia imediat legătura cu un avocat, pentru a te ajuta cu o strategie bine gândită, prin care minorul să fie protejat. Părinții care își pun propriile nevoi narcisiste, în fața intereselor celor mici, ignoră un aspect esențial – copilul supus unui astfel de abuz emoțional va suferi o traumă similară cu decesul unei persoane, ce îl va afecta toată viața. Este mai matur să vă soluționați conflictele, în privat, cu protejarea minorilor.
- Pentru persoanele abuzate emoțional/fizic – e bine de știut că nu orice amenințare este întemeiată – mesajele de tip ”s-a filmat”, ”s-a notat”, ”îți fac dosar penal”, ”eu sunt deștept și dacă vei chema poliția nu te vor crede” etc. sunt simple amenințări, de cele mai multe ori cântărind numai pentru tine. Ele nu vor fi, în cele mai multe cazuri, eficiente în instanță. Totuși, dacă nu vei lua legătura cu un avocat, amenințările de acest tip te vor determina să cedezi sau să accepți condiții nefavorabile, în dosarul de divorț/custodie/partaj. Abuzatorii/manipulatorii/narcisiștii au o manieră abilă de a convinge partenerul că dreptatea/justiția e de partea lor. În realitate însă nu este așa, dar se ajunge la hotărâri greșite pentru că se acceptă condițiile lor, sub presiune.
- O înțelegere greșită/abuzivă la notar/în fața instanței (prin tranzacție – acordul părților) rareori va putea fi schimbată cu succes și numai în anumite situații (circumstanțe de fapt noi/o modificare a situației de fapt, cu impact).
- Partajul se va soluționa întotdeauna după divorț/custodia minorilor. Este adevărat că se poate cere partajarea și în cadrul dosarului de divorț, dar instanțele, de cele mai multe ori, disjung respectivul dosar, pentru că ține în loc dosarul de divorț. Este util să discuți cu un avocat dacă este in interesul tău să depui acțiunea de partaj împreună cu divorțul. Taxele de timbru sunt măricele (3-5% din valoarea masei partajabile) și de cele mai multe ori un avocat de bună-credință te va sfătui să amâni partajul, dacă nu există beneficii în învestirea instanțelor cu soluționarea lui.
- NU ”sacrifica” copilul pentru o negociere privind bunurile dobândite în timpul căsătoriei – nu te îmbăta cu apă rece că, ulterior, vei ”recupera” copilul!! Copilul nu este o monedă de schimb! O viitoare instanță va califica acceptarea ta ca fiind ”irevocabilă” și ”asumată”, mai ales în fața notarului și nu va schimba această înțelegere, decât excepțional. NU uita de problema din ce în ce mai des întâlnită a alienării parentale. Odată supus abuzului, copilul va fi recuperat numai prin terapie și ajutor reciproc din partea părinților.
- NU contează dacă partenerul stă în vilă iar tu stai în garsonieră, pentru dosarul de custodie. Contează interesul superior al copilului, echilibrul celui mic, o creștere sănătoasă, lângă un părinte apropiat lui.
- Bunurile dobândite dintr-o relație de concubinaj NU sunt bunuri comune. Ele se pot împărți 50/50 doar dacă există mențiune, în acest sens, în cuprinsul lor.
- Poate cel mai important aspect dintr-un dosar de divorț sau custodie minori este programul de vizită și acordul parental în asamblul lui, cu privire la toate măsurile lui. ATENȚIE! Dacă faceți înțelegerea la notar, sunt situații dese când se agrează doar aspecte generale, care nu te ajută pe viitor și riști să ajungi în instanță/să existe conflicte cu privire la aspecte minore – când vă anunțați între voi dacă se respectă programul, ce se întâmplă în situații excepționale etc. Un avocat te poate ajuta să gândești un program și un acord parental detaliat, pentru notar, ce urmează a fi cuprins în convenția de divorț și custodie sau în acordul de exercitare a autorității părintești în comun. În plus, iți poate explica în detaliu care iți sunt drepturile.
- Pensia de întreținere este un drept al copilului – nu este ok să accepți sume mai mici, dacă nu ai un partener de încredere, care va contribui, în natură, la toate cheltuielile extra ale copilului (grădiniță, afterschool, activități extra, cheltuieli medicale etc.).
- Dacă ești victima violenței domestice/abuzului – sună la 112 atunci când sunt certuri/bruscări/violențe de orice tip. Mergi la INML dacă ai fost lovit/ă, pentru eliberarea unui certificat medico-legal. Formulează plângeri la poliție. Poți pleca, împreună cu minorul/minorii fără nicio grijă, pentru a te proteja. NU există părăsire de domiciliu!
- Dacă nu respecți strategia gândită de avocat, ascunzi detalii importante, nu strângi probele în favoarea ta, sunt șanse ”să pierzi cu dreptatea în mână”. Justiția, exact cum se spune ”e oarbă” – nu vede ce nu există la dosar, nu poate judeca pe argumente simple, nedovedite, nu poate crede ce nu este probat, explicat, nu se poate transforma în avocatul unei părți și va da câștig de cauză părții care își dovedește mai bine pretențiile (vezi articolul Judecatorii sunt corupti iar in Romania pierzi cu dreptatea in mana?). Din pacate, trebuie să recunoaștem că un avocat bun poate gestiona și un caz abuziv, în favoarea clientului său. NU fi naiv să consideri că dacă știi că, în fapt, ai dreptate, vei câștiga. Trebuie să și demonstrezi acest lucru. NU lăsa adversarul să truncheze probe/mesaje whatsapp (da, și acestea contează!)/email-uri/înregistrări video/audio scoase din context/manipulari ale minorilor în favoarea unui părinte. NU distruge inocența unui copil transformându-l într-o armă împotriva partenerului. Pentru acest lucru există avocați. NU implica în război copiii pentru că, în final, vei regreta mai târziu, când se vor apărea traumele trăite!
- NU te teme să discuți sincer cu avocatul tău! Acesta e obligat de lege să respecte clauza de confidențialitate! Dacă simți că avocatul nu iți reprezintă interesele, e mai bine să îl schimbi! Nu alege avocatul după criteriul cel mai bun preț sau alege asumat – un avocat care lucrează la volum nu va particulariza, cu detalii și apărări personalizate, speța ta.
- Pentru custodia exclusivă, găsești argumente și detalii in articolul Divortul si cele mai intalnite mituri despre divort.
- Apelează la un psiholog pentru a-ți oferi suport, atât ție, dar mai ales celor mici, pentru a te ajuta să gestionezi întreg conflictul și a evita o trauma de impact pentru copii.
În concluzie, gestionarea cu succes a dosarului de divorț sau custodie minor ține enorm de skill-urile avocatului și susținerea întotdeauna a tuturor argumentelor scrise cu probe. Practic, argumentația din acțiune trebuie întarită prin probe. Detaliile ”piperate” trebuie cunoscute de avocatul tău! Chiar dacă tu vei incerca să le bagi sub preș, ele vor ieși la iveală în instanță. Impactul lor va fi mai mare, dacă avocatul nu le cunoaște și nu poate preveni 100% efectul lor!